Farklı Doku ve Desenler ile Tasarım

Farklı doku ve desenleri bir arada kullanmak birçok ev sahibi için ürkütücü bir işlem olabilir. Fakat farklılıklar bir araya gelerek bir derinlik, doku ve duygu yaratabiliyor. Bu sepele projelerimi yaparken farklı malzemelerin, renklerinin ve dokularının nasıl bir araya geldiğini ve derinlik oluşturup oluşturamadıklarına özellikle dikkat ediyorum.

Derinlik yaratmak için birçok farklı yöntem kullanabilirsiniz. Cesur olmak ve seçiminizin arkasında durmak en önemli noktalardan biri. Siz ne kadar kendinizden emin olursanız, mekân algısı o kadar güçlü olacaktır. Mekânda dokunsal derinlik yaratmak için izleyebileceğiniz ve bizim hacim oluştururken dikkat ettiğimiz birkaç altın yöntem var. Bu yöntemleri kullandığınız sürece dinamik bir yaşam alanınızın olacağına eminim.

En son yaptığımız projelerden birini tasarlarken, mekân algısının hacimler arası farklılaşmasını ve dinamik bir deneyim oluşturmasını hayal ettik. Bu amacımıza doğru giderekken birçok farklı dokuyu bir arada kullandık.  Bu dokuları bir arada kullanırken farklı yöntemleri takip ettik.

TONLAR ARASI İLİŞKİ

Aynı malzemeyi kullanacaksınız, malzemenin dokusunu değiştiremeseniz bile renklerini değiştirerek derinlik yaratabilirseniz. Farklı ahşap tonlarını bir arada kullanarak farklılaşma oluşturabilirsiniz. Benzer tonlarda farklı malzemeleri bir arada kullanarak dokular ile derinlik sağlamanız mümkün. Ahşap renkleri ile bambu ve hasır detayları bir arada kullanabilirsiniz. Tonları aynı olsa da yüzey dokularındaki farklılıklar derinlik oluşturarak keyifli bir görsel oluşturacaktır.

DOKULAR ARASI İLİŞKİ

Dokular arasında uyumlu bir ilişki kurmak mekânın dingin algılanmasına sebep olacaktır. Aynı renkte farklı dokular kullanmak, mekân içinde uyum sağlarken dokular arasındaki fark derinlik oluşturacaktır. Kök ağaçtan seçtiğimiz orta sehpa ile altına yerleştirdiğim jüt hali ile bu dokular birbirlerini daha görünür yaparak mekâna bir dinamiklik kazandırıyor. Farklı doku oluşturmanın en iyi yöntemlerinden biri de büyük bitkiler yerleştirmektir. Eğer büyük yapraklı bitkilerden hoşlanıyorsanız, farklı türleri bir arada kullanarak çok keyifli bir hacim yaratabilirsiniz.

KONTRAST RENKLER KULLANIN

Kesinlikle zıt renkler etrafındaki diğer detayları daha görünür kılacaktır. Bir malzemenin etkisini artırmak için onu kontrast bir renk ve detay ile kullanabilirsiniz. Bazı malzemeler oluş açısından derinlik içerir, doğal taş duvarlar gibi. Böyle bir duvarın etkisini artırmak için onun zıttı bir renk veya doku ile bu duvarı birlikte kullanmak iyi bir çözüm olacaktır. Zıt renkli yastıklar, masa dan farklı renkteki sandalye seçimleri yaparak mekân algısını güçlendirebilirsiniz.

Bu yöntemler, perde seçiminden, tekstil seçimlerine kadar birçok farklı detayda kullanılabilir. Genellikle aynı renkleri birbiri ile birleştirmeye yöneliyoruz, bu bize daha güvenli geliyor çoğu zaman. Oysa alınan ufak bir risk uzun vadede çok keyifli sonuçlar verebilir.  

Unutmamak gerekir ki, genel mekân ilişkileri güçlü olduğu zaman kullanacağınız tüm dekoratif öğeler daha güzel ve keyifli görünecektir.

XO, Merve