Bu sene eşimin genç yaşta aramızdan ayrılan annesinden kalan evimiz kentsel dönüşüm ile tekrardan yapılıyor. Eski evimizi çok sevdiğimizden bu kararı açıkçası tatlı acı bir duygu silsilesi ile kabul ettik. Yıkım süreci severek oturduğumuz evimize güle güle demekti ve bu süreci zor atlattık. Tam evimizin yıkıldığına yeni alışıyorduk ki yeni evin düzenlenmesi dönemi geldi. Sinan ve ben mimar olduğumuzdan bu sürecin daha kolay geçeceğini düşünmüştük ki yanıldığımızı farkına vardık. Çünkü yüklenici firmalar ile mal sahibi olarak çalışmak o kadar da kolay değil. Öncelikle mali kaygılardan ve yeniliğe açık olmadıklarından birçok şeyi yapmak istemiyorlar. Neyse ki birlikte çalıştığımız müteahhit firma çok daha ılımlı bir firma, fakat yine de bir çok detay var düşünülmesi gereken.
İşte tam bu sebepten, bu süreci yaşayan ve mimar olmadığı için ne bekleyeceğini bilmeyen herkes için bir yazı dizi oluşturmaya karar verdik. Biz yaşadığımız süreçte neler yaptık ve ne gibi farklılıklar istedik ve bunları nasıl talep ettik hepsini detaylı bir şekilde yazacağız. Hatta bu konuda detaylı bir video blog oluşturma sürecindeyiz, tabi ben kamera karşısında konuşma korkumu atlatırsam süreç daha hızlı ilerleyecek J
Bugün sizinle paylaşacağım konu Çamaşır Odası oluşturmak üzerine olacak. Nedense günümüzde ev yapılırken sanki bu ev hiç temizlenmiyor, ütü yapılmıyor, sepet sepet çamaşır yıkanmıyor şeklinde yapılıyor. Evet dekorasyon önemli ama bu sizin hayatınızı kolaylaştırmadığı sürece pekte bir anlamı yok. Sadece mutfak ve banyo seramiklerinden oluşmuyor maalesef ev yaşamı. Her evin bir sürü detayı var, o evin çocuklarımız ve sevdiklerimiz için temiz ve huzurlu olması için türlü detaylarla uğraşıyoruz. Tabi firma başındakiler genellikle erkek olduğundan bundan bir haber yaşıyorlar. Önerebildikleri tek çözüm banyoya çamaşır makinesi koymak ki bu çok yetersiz.
Bizim yüklenici firma ile aramızda geçen konuşma şu şekildeydi;
Merve: ben ütümü, ütü masamı, temizlik malzemelerimi, kovamı, paspasımı ve elektrik süpürgesini nereye koyacağım. Bunun için bir alan düşündünüz mü?
Firma: şey…… banyoda çamaşır makinesi var…. Portmanto dolabına koyabilirsiniz belki….
Merve: Bu kesinlikle yeterli değil…..
İşte tam bu noktada kendimize, bu soruna uygun bir çözüm yarattık. Banyo alanından bir miktar çalarak kendimize bir çamaşır ve servis odası oluşturduk. Sizde bu süreçten geçiyorsanız ve aynı kaygıları paylaşıyorsanız, bizim talep ettiğimiz detayları talep edebilirsiniz.
Eski planda banyo alanından bir miktar çalarak, arka koridora bakan bir çamaşır ve yüklük alanı oluşturduk. Bu alan açıkçası benim için hayat kurtaran bir alan oldu. Bu alanı şu şekilde düşündüm;
- Çamaşır ve kurutma makinesi sığmalı
- Temizlik malzemesi ve kova, paspas sığmalı
- Elektrik süpürgesi ve ekipmanı sığmalı
- Dolap yüksekliğini yüksek tutarak en üste bavulları koymalıyım
Böylece ortada görünmesini istemediğim ne varsa yuvasını bulmuş olacak bende biraz huzur bulmuş olacağım. İlham aldığım bazı görseller oldu, evlerimizde bu tip alanlar oluşturarak kendimize daha çok alan yaratabileceğimizi düşünüyorum.
Bunun gibi birçok farklı detay talep ederek, evinizi kendi ihtiyaçlarınıza uygun giydirebilirsiniz. Her yeni macera yazımızda bir odanız için yapabileceklerinizi yazacağız, böylece evinizi giydirmeniz de bizim bir katkımız olur diye ümit ediyoruz. Herhangi bir sorunuz olursa lütfen bize yazın, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.
Sevgilerimle,
M